|
| FoU-Katalog Projekt finansierade med Riksantikvarieämbetets FoU-anslag |
|
|
| | |
|
Titel | The role of Food and Gastronomy for a Sustainable Landscape Heritage | |
Dnr | 3.2.2-3452-2011 | |
Medelsförvaltare | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Institution | Landskapsarkitektur, planering och förvaltning | |
Projektledare | Ingrid Sarlöv Herlin | |
Programperiod | 2012-2016 | |
FoU tema | Kulturarvets betydelse | |
Undertema | Landskap och hållbara städer | |
Vetenskaplig slutrapport för projektet | PDF-fil | |
|
Beviljat belopp |
Anslagsår | Belopp | |
---|
2012 | 1 276 928 | |
2013 | 1 343 065 | |
2014 | 1 340 360 | |
|
|
Kortfattat syfte To facilitate the implementation of the European Landscape Convention (ELC) by exploring the synergies between landscape heritage and gastronomic heritage and their possible role in maintaining a sustainable physical and social environment. |
|
Sammanfattning Enligt den Europeiska Landskapskonventionen borde en hållbar utveckling av materiellt och immateriellt kultur- och naturarv i ett levande regionalt landskap kunna ske genom att landskapets tillgångar brukas på ett ändamålsenligt sätt av såväl besökare som de som bor i ett område. Detta projekt avser studera hur en samverkan mellan gastronomi och landskap kan bidra till att kulturarvet bevaras genom brukande, på ett sätt som samtidigt bevarar biologisk mångfald och landskapets kulturella/estetiska värden, samtidigt som det producerar livsmedel som är anpassade till smak och livskvalitet för dem som aktivt värdesätter, vårdar och nyttjar landskapet (t.ex. för produktion och/eller rekreation). |
|
|