|
| FoU-Katalog Projekt finansierade med Riksantikvarieämbetets FoU-anslag |
|
|
| | |
|
Titel | Seminarium; the role of food and gastronomy for a sustainable landscape heritage | |
Dnr | 3.2.2-3430-2014 | |
Medelsförvaltare | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Projektledare | Ingrid Sarlöv Herlin | |
Programperiod | 2012-2016 | |
FoU tema | Kulturarvets betydelse | |
Undertema | Landskap och hållbara städer | |
Vetenskaplig slutrapport för projektet | PDF-fil | |
|
Beviljat belopp |
Anslagsår | Belopp | |
---|
2015 | 118 200 | |
|
|
Kortfattat syfte The aim is to arrange a final seminar for the RAÄ financed project “The role of food and gastronomy for a sustainable landscape heritage (2012-2014), in Stockholm, March 2015. This is in line with the original project’s proposal to organize a Swedish/International seminar to explore ways for synergies between government agencies, educational institutions, heritage organizations and practitioners. |
|
Sammanfattning Enligt den Europeiska Landskapskonventionen kan en hållbar utveckling av materiellt och immateriellt kultur- och naturarv i ett levande regionalt landskap ske genom att landskapets tillgångar brukas på ett kompetent sätt av såväl besökare som lokalt boende i ett område. Detta seminarium vill förmedla hur samverkan mellan gastronomi och landskap kan bidra till att kulturarvet bevaras genom brukande, på ett sätt som samtidigt bevarar biologisk mångfald och landskapets kulturella/estetiska värden, samtidigt som det producerar livsmedel som är anpassade till smak och livskvalitet för dem som aktivt värdesätter, vårdar och nyttjar landskapet (t.ex. för produktion och/eller rekreation). |
|
Summary According to the European Landscape Convention, a sustainable development of tangible and intangible heritage in a vibrant regional landscape can be achieved through management of landscape assets by both visitors and local residents. This seminar wants to convey how collaboration between gastronomy ,heritage and landscape can help to manage cultural heritage by use, taking into account both biodiversity and the landscape's cultural / aesthetic values, while producing foods that are adapted to the taste and quality of life for those who actively value, cultivate and utilize the landscape (eg, for production and / or recreation). |
|