FoU-Katalog
Projekt finansierade med Riksantikvarieämbetets FoU-anslag
Du är här: Hem // 2010 
TitelMaskininlärningsbaserad indexering av digitaliserade museiartefakter
Dnr353-3849-2009
MedelsförvaltareGöteborgs universitet
InstitutionBiblioteks- och informationsvetenskap
ProjektledareLars Höglund
Programperiod2006-2010/2011
FoU temaModerna kulturarv
Vetenskaplig slutrapport för projektetPDF-fil
Beviljat belopp
AnslagsårBelopp 
2010 300 000
2011 502 200
Kortfattat syfte
Syftet med detta projekt är att dokumentera hur metoder inom innehållsbaserad bildbehandling samt maskininlärning kan tillämpas för att effektivisera och förbättra registrering av och sökning på digitaliserade museiartefakter.
Sammanfattning
Detta projekt är ämnat att bidra till det pågående arbetet med digitalisering av kulturarvets artefakter, genom att studera och dokumentera hur datorbaserade metoder för analys och representation av digitala bilder kan leda till en effektivare registrering samt nya möjligheter att tillgå de digitala samlingarna. I projektet kommer metoder för innehållsbaserad bildindexering och maskininlärning tillämpas under uppbyggnaden av en testkollektion av bilder med tillhörande metadata. Inom ramen för projektet kommer även en webbaserad prototyp skapas, för att studera hur dessa metoder kan leda till söktjänster som i jämförelse med befintliga system har fler och rikare ingångspunkter gentemot samlingarna och vilka är mer anpassningsbara till olika användargrupper. Projektet syftar även till att integrera ovanstående områden med det pågående internationella forsknings- och utvecklingsarbetet för innehållsrepresentation, exempelvis den semantiska webben.
Publikationer som är ett resultat av projektet
TitelMaskininlärningsbaserad indexering av digitaliserade museiartefakter - projektrapport
FörfattareLars Höglund, Johan Eklund, Kenneth Wilhelmsson
Utgivningsår2012
Utgivare/förlagGöteborgs universitet
Länkhttps://gupea.ub.gu.se/handle/2077/30648?locale=sv
BeskrivningPublikationen är ett resultat av projektet Maskininlärningsbaserad indexering av digitaliserade museiartefakter som genomfördes med FoU-finansiering år 2010-2011 inom temat Moderna kulturarv.